Sosiale medier sin påvirkning i angrepet på kongressen

Hei og velkommen tilbake til min blogg. Denne gangen skal jeg fortelle dere om påvirkningen sosiale medier har på ting som skjer rundt om i verden. Det som er sikkert er at digitale plattformer bidrar til å dele og spre informasjon til alle mennesker i hele verden. Det er flere ulike plattformer som blir tatt i bruk og noen er mer effektive enn andre. I henhold til denne saken kommer jeg til å trekke in plattformen Twitter, da dette er en plattform som hadde stor påvirkning til dette angrepet.

Angrepet

Stormingen av den amerikanske kongressen var et voldelig angrep på den amerikanske kongressen om skjedde i forbindelse med en politisk markering utenfor Det hvite hus den 6. januar. Markeringen startet som en fredelig protest mot valgresultatet 2021, men utover ettermiddagen gikk en stor gruppe aktivister mot Capitol Hill og stormet kongressbygningen. Stormingen skjedde mens senatet og representantenes hus samlet i en felles sesjon for å godkjenne resultatet av presidentvalget 2021 Fem mennesker døde i forbindelse med stormingen, inkludert en politimann fra U.S Capitol Police.

USA-korrespondent: Stormingen av Kongressen er et angrep på demokratiet -  Sunnmørsposten
Foto

Handlingen ble i stor grad fremprovosert av sittende presidenten Donald Trump, som holdt et folkemøte utenfor Det hvite hus like før kongressen ble samlet. På slutten av talen formante han sine tilhørere om at «hvis dere ikke slåss som helvete, vil dere ikke ha noe land lenger» og ba dem om å sette kursen mot Capitol Hill og kongressbygningen.[2] To uker i forveien hadde Trump oppfordret sine tilhengere til å møte opp til en demonstrasjon i Washington den 6. januar – og på Twitter hadde han blant annet skrevet «Be there, will be wild». FBI advarte om mulige voldelige demonstrasjoner i tiden før plenumsmøtet. Flere beskrev hendelsen som et forsøk på statskupp, og hendelsen ble også beskrevet som terrorisme. Påtroppende president Joe Biden. karakteriserte hendelsen som på grensen til oppvigleri.

Rundt 8000 personer deltok i demonstrasjonen utenfor bygningen som ble bevoktet av en styrke på til sammen 1400 politifolk. 20 politimenn bevoktet den ytre porten til området, uten utrustning til å møte demonstranter. Etter at demonstrantene presset seg gjennom gjerdet rundt bygget, ble politifolkene overmannet og fratatt skjold og pepperspray, som så ble brukt mot politiet. Politifolkene nølte med å bruke makt mot demonstrantene som strømmet opp trappen og inn i bygget. Noen av demonstrantene hadde hjelmer, gassmasker og kamputrustning som gjorde det vanskelig å skjelne dem fra politifolkene. Politifolkene ble angrepet fysisk av demonstrantene som brukte knyttnevene, gjenstander som flaggstenger og brannslukkingsapparat, eller kjemikalier. En styrke på rundt 1000 soldater fra nasjonalgarden begynte å ankomme etter to timer. Det er ifølge USA Today klart hvorfor demonstrantene ikke ble stanset, en mulig forklaring er at de ikke ble ansett som en trussel. Faren for voldsbruk var offentlig kjent flere dager tidligere blant annet gjennom sosiale media. Det er uklart hvorfor så få ble arrestert på stedet. (Kilde)

Twitter

Twitter er et sosialt nettverk og mikrobloggingtjeneste, hvor brukere kan poste og lese innlegg på inntil 280 tegn, kjent som tweets. Hver bruker har også sin egen personlige strøm hvor de fortløpende får innlegg fra personer de har valgt å følge. Brukere kan også «like» andres innlegg og svare på dem. Man kan også poste andres innlegg på sin egen profil for å gi dem mer oppmerksomhet, såkalt retweeting. Det er vanlig å bruke emneknagger i tweets for å markere dem med tema, slik at personer som er interessert i det aktuelle temaet lettere finner relevant innhold.

person holding black android smartphone

Foto

Twitter ble skapt i 2006 av Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone og Noah Glass. I løpet av 2007 og årene etter ble Twitter en svært populær tjeneste. I dag er Twitter blant verdens største sosiale medier, med 187 millioner daglige brukere per oktober 2020. Twitter Inc. er basert i San Fransisco.

Twitter har fått oppmerksomhet som en sentral plattform i politikk og viktige begivenheter. Blant annet skal Twitter ha blitt brukt til å koordinere opprørere under opprøret i Egypt i 2011–2012. I dag bruker mange politikere plattformen for å nå ut til velgere. Både Barack Obama og Donald Trump brukte tjenesten aktivt under sine presidentskap. Kontroversielle tweets fra politikere, kjendiser og andre skaper ofte overskrifter i mediene og blir gjenstand for politiske debatter. (Kilde)

Under opprøret hadde Twitter en stor rolle. Donald Trump hadde selv oppfordret folk til å møte opp utenfor kongressen via sin egen Twitter konto i forkant av hendelsen. Trump sin twitter konto har 88 776 124 følgere så det er klart at mange mennesker får med seg postene hans. I tillegg til det ble uttalelsene hans spredd videre av andre brukere. Når dette resulterer i et angrep på kongressen viser det til hvor fort informasjon blir spredt og hvor stor påvirkning en plattform som twitter har. I tillegg til dette ble også trump utestengt fra plattformen.

Foto

Sosiale medier

Sosiale medier generelt bidrar til at informasjon blir spredd til oss alle. Vi kan lett oppsøke informasjon om hva som helst når som helst. Dette er i grunn positivt, men det kan også bære med seg mange negative faktorer, slike som skjedde med stormingen av kongressen. det er utrolig mye informasjon som ikke er pålitelig og det kan være vanskelig å vite hva som er sannhet og ikke.

Som vi nå har sett av resultatet av Twitter postingen til Trump så har slike plattformer utrolig stor påvirkningskraft. Det er lettere enn noen gang å nå ut til folk innen sekunder. Kjente mennesker som Trump har flere tusner følgere og de står også ovenfor et ansvar for hva man poster og deler videre.

Litteraturliste

snl.no/Twitter

no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *