Markedsfør deg på Instagram!

Hei og velkommen tilbake til min blogg. Det nærmer seg semeserslutt og idag skal jeg snakke om den digitale platformen Instagram. jeg skal lære deg hvordan du kan bli en supermarkedsfører på denne plattformen!

Instagram

Instagram er en app og sosialt medium deling av bilder og video, lansert 6. oktober 2010. Teamet som sto bak Instagram, Kevin Systrom og Mike Krieger, ble kjøpt opp av Facebook april 2012. Opprinnelig ble bildetjenesten laget kun for telefoner på operativsystemet iOS. En versjon for android ble lansert i april 2012, etterfulgt av et desktop-grensesnitt i november 2012, en Fire-app i juni 2014 og en app for windows 10 oktober 2016.

I Norge har (per 2020) 2,5 millioner brukere en profil, og 24 prosent av befolkningen bruker tjenesten ukentlig eller oftere. Veksten drives av aldersgruppen 30-59 år. Internasjonalt har Instagram over en milliard aktive brukere og til sammen ligger det per 2020 ute mer enn 50 milliarder bilder.(Kilde)

Instagram logo in space gray iPhone 6
Foto

Selv om det er et flertall av unge brukere på Instagram, er det stadig flere eldre som følger etter. Det gjør det mulig å markedsføre mot flere ulike aldersgrupper på kanalen. Samtidig blir det enda viktigere å ha en tydelig målgruppe. Segmentering handler om å gruppere markedet, og deretter velge ut deler av markedet som fokusområde eller målgruppe. Ha en tydelig målgruppe for kontoen din, og form innholdet deretter. Det gjør markedsføringen mer målrettet og effektiv, og gjør det lettere å tilpasse kommunikasjonen til kundenes behov og interesser. 

Ettersom Facebook eier Instagram kan du opprette kampanjer i Business Manager og annonseadministrasjonen, noe som gjør at du kan kjøre samme kampanje både på Facebook og Instagram. (kilde)

Din biograf

En bio på Instagram er til for å fortelle kort og konsist hvem og hva du er. Mange privatbrukere oppgir for eksempel alder og bosted. Mens bedrifter gjerne linker til en nettside, skriver opp åpningstider eller e-post adresse. Det er rett og slett for at man skal få en kjapt innblikk i hva man kan forvente dersom man trykker seg videre inn på Instagramprofilen din.

Feed, Story, reels og IG TV

Det er flere ulike elementer man kan bruke når man har en Instagram konto. Man kan poste i ulike formater. Man kan velge å kun poste et enkelt bilde eller en video, men man kan også legge ut Stories. Stories er bilder enkle videoer du poster som folk kan se i kun 24 timer, med mindre du fjerner den før. Følgerne dine kan reagere på sine stories og sende deg direkte melding. Reels og IG TV er lengre videoer, gjerne på flere minutter. Storys funksjonen kan minne op stories som bruker på plattformen Snapchat. Reels og IG TV kan minne om youtube videoer.

Dersom du ønsker å få en stor følgerbase på Instagram kan det være lurt å benytte seg av flere av disse formatene, på denne måten holder du deg interessant og up to date! Disse ulike formatene kan gjøres utrolig fengende og det er en enkel og kul måte og skape engasjement på.

Tags

På Instagram bruker man ofte hashtags (@) Dette kan minne om søkeord som bedrer algoritmene. Dersom du for eksempel legger ut et bilde av en rose genser kan du tagge bile det @pink @sweater. Dersom noen ønsker å få opp bilder av rosa gensere kan man enkelt søke på hashtags og med det få opp en rekke bilder som har disse taggene. I et innlegg kan du bruke rundt 30 hashtags, men her er det litt kvalitet over kvantitet. Det er viktig at hashtagene er relevant til innholdet for at du skal få noe ut av taggene du benytter deg av. Det blir litt som jeg fortalte i sist innlegg med SEO. Det blir som en søkemotor hvor det brukes tags for å finne frem til det du ønsker, og gjerne så effektivt som mulig også.

Du kan også benytte deg av Geotags. Geografiske tags er nyttig dersom du ønsker treffe et publikum som holder til nær deg. Dersom du oppgir din plassering er det større sansynelighet for at instagrambrukere som holder til ved deg finner din profil

brown ampersand concrete statue inside an intermodal container
Foto

Når skal jeg poste et innlegg for å oppnå mest seere?

dersom du er en bedrift og ønsker å bli sett mest mulig er det viktig å tenke på når du publiserer et innlegg. Finn ut hvem din målgruppe er og når de befinner seg inne på applikasjonen mest. Dersom du publiserer innenfor dette tidsrommet vil du få mye mer igjen for innlegget. Kanskje du vil få kommentarer og spørsmål, og forhåpentligvis skaper mer engasjement.

Bedriftskonto

Her har jeg noen tips til deg for å skape engasjement på din bedriftsprofil!

  • Vær aktiv, og skap engasjement hos følgerne

Du må holde Instagram-kontoen aktiv. Det gjør du ved å svare på alle kommentarer på innlegg og historier, kommentere på andre sine innlegg, like bilder, reposte relevante innlegg i stories osv. Det vil være lite lønnsomt å overse følgerne dine. Sosiale medier er toveiskommunikasjon, så vær tilgjengelig for å svare på henvendelser fra følgerne dine både i kommentarfeltet og på direktemelding.  

  •  Ha en tydelig målgruppe og form innholdet deretter

Selv om det er et flertall av unge brukere på Instagram, er det stadig flere eldre som følger etter. Det gjør det mulig å markedsføre mot flere ulike aldersgrupper på kanalen. Samtidig blir det enda viktigere å ha en tydelig målgruppe. Segmentering handler om å gruppere markedet, og deretter velge ut deler av markedet som fokusområde eller målgruppe. Ha en tydelig målgruppe for kontoen din, og form innholdet deretter. Det gjør markedsføringen mer målrettet og effektiv, og gjør det lettere å tilpasse kommunikasjonen til kundenes behov og interesser. 

  • Vær konsekvent med hvilket uttrykk du gir

Bestem deg for hvilket uttrykk du vil at profilen skal gi. Vær konsekvent med hvilke farger, fonter og design som går igjen i alle innleggene, slik at du lager en helhet i utseendet på profilen. Det vil skape en gjenkjennelseseffekt og gir et mer profesjonelt uttrykk. Det betyr ikke at man ikke kan publisere noe annet, som å kaste seg på trender eller prøve ut nye ideer. Det viktigste er å ha et overordnet tema på profilen, slik at besøkende får det inntrykket dere ønsker å gi. 

  • Hvilken verdi skal Instagram-kontoen ha for brukerne?

Inkluder et verdiforslag i bioen din, som gir brukere en grunn til å velge å følge deg. Det kan være i form av tips og læring, inspirasjon, underholdning, nyheter eller tilbud. De som besøker profilen din må kunne ha en viss forventning av hva som dukker opp i oppdateringen sin om de velger å følge deg. Om du da velger å poste innhold som ikke står i stil med det du vanligvis poster, kan kontoen oppleves som rotete. For eksempel vil en moteblogger legge ut bilder av klesstil, nye plagg eller trender som kan inspirere følgerne. Et annet eksempel er humorkontoer med memes, som er skapt for å underholde følgerne. 

  • Vær fornuftig med bruk av hashtags

#Hashtags er et verktøy Instagram bruker for å sortere innholdet som blir publisert, og kan derfor i noen tilfeller fungere som en søkemotor. Det kan likevel være lurt å ikke overdrive bruk av hashtags, men heller velge ut 4-7 hashtags som er relevante. Disse taggene kan hjelpe brukere til å finne fram til din profil, og gi Instagram-kontoen din mer trafikk og engasjement. (kilde)

neon signage
Foto

Litteraturliste

snl.no/Instagram

https://enklerevalg.no/blogg/slik-lykkes-du-med-bedriftsprofil-pa-instagram/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *