Hvordan skaffe seg en relevant mentor?

Hei og velkommen tilbake til min studentblogg. I dag skal jeg skrive om det å skaffe seg en mentor og hvorfor det kan være nyttig å ha. Som student på veg inn i arbeidslivet er det viktig å starte å bygge seg et nettverk. Det er mange gode jobber man finner gjennom kontakter og gode plattformer, som for eksempel LinkedIn som jeg nevner i dette innlegget.

En mentor kan hjelpe deg på veien mot drømmejobben. Det kan være til hjelp når du skal ta karrieremessige valg. Jeg skal forklare hvordan man kan skaffe seg en relevant mentor i lys av et kurs på nett bestående av 8 moduler. Dette kurset heter «First round». Det er laget av Paul Pesek (2021). Jeg skal ta for meg disse 8 modulene og gjennom disse forklare hvordan man oppsøker en mentor.

First round

First round er som sagt laget av Paul Pesek. Gjennom hver modul i dette kurset vil man ta for seg ulike verktøy og tips. Det kan for eksempel være plattformen LinkedIn. Plattformer som dette er gode verktøy på veien for å oppnå målet om et større nettverk.

two women talking while looking at laptop computer
Foto

Modul nr. 1 – Your Professional Identity

Det første steget i dette kurset omhandler deg som student. Når man som student er ferdig med sin grad kan det være lett å tenke at man nå er ferdig med å lære, men dette stemmer ikke. Man har gjerne lært teoretisk, men man må også lære i praksis og mens man går. Det er derfor viktig å være åpen for ny kunnskap selv når du har fått deg en jobb du er tilfreds med. Dersom man ønsker å søke hjelp i bransjen er det fem kvaliteter som er viktig å ha med seg.

Empati – Det er viktig å kunne se personen du oppsøker hjelp hos sitt perpektiv.

Nysgjerrighet – Det er viktig å vise at du er nyskjerrig og interesserer deg for hva personen prøver å lære deg.

Relevanse – Vis hvorfor det er viktig for deg å forstå.

Takknemlighet – Vis ovenfor personen du søker hjelp hos at du er takknemlig for tiden personen bruker på deg.

Respekt – vis respekt og gjør det du vil den andre skal gjøre mot deg.

Modul nr. 2 – Find Professionals Using LinkedIn

Som sagt over her er LinkedIn en plattform som er veldig bra dersom du ønsker å skaffe deg et større nettverk og flere kontakter. I tillegg til å skaffe deg et større nettverk kan du også søke etter jobber. LinkedIn hjelper deg med å komme i kontakt med bransjer og mennesker du ikke har hatt kontakt med før. Denne moduler benytter seg av 4 ulike metoder for å nå ut til nye kontakter.

Metode 1 – Perfect Overlap

Denne metoden handler om hvem du identifiserer deg med. Det kan for eksempel være å knytte deg opp mot en person som har hatt samme studie forløp som deg, eller kanskje gått på samme skole.

Metode 2 – Great Overlap

Denne metoden er ganske lik den første, det kan være å finne en kontakt som jobber eller studerer noe som kan være likt det samme som du gjør eller har gjort.

Metode 3 – Similarites

Metode 3 handler om å knytte deg til en person som gjennomfører et prosjekt som du gjerne ønsker å gjøre i fremtiden. Denne personen har gjerne gått igjennom det du går igjennom nå, eller hatt et lignende forløp.

Metode 4 – Someone interesting

Her kan du knyttes med en person som du synes virker interessant.

Modul nr. 3 LinkedIn Messaging

I modul nummer 3 handler det om når du skal kontakte personer gjennom selve LinkedIn plattformen eller om du skal. kontakte via mail. Dersom du bruker selve plattformen vil dette være en mer avslappet måte å komme i kontakt på, mens når du sender en mail vil dette virke mer profesjonelt. Dersom du bruker mail har du lagt inn mer innsats for p komme i kontakt og det kan virke mer personlig og formelt. Når du kommer til det stadiet hvor du ønsker å sende en melding er det noen huskeregler å tenke på. og ha med som innhold.

Who: Hvem er du? -presenter deg selv i meldingen.

Why: Hvorfor sender du medling til vedkommende?

What: Hva lurer du på eller ønsker du fra vedkommende?

Modul nr 4. Coordinate Calls Efficiently

Når dus kal kontakte en person er det viktig å gjøre det enklest mulig, og gjerne så effektivt som mulig. Det er viktig å være forberedt slik at du vet hva du ønsker å formidle. Det skal være lett og enkelt å svare deg slik at det ikke tar for mye tid og energi.

black framed glass window with white window blinds
Foto

Modul nr. 5 – Anatomy & Navigation of a Call

Det er viktig å ta med seg de fem egenskapene jeg snakket om i modul nummer 1. I tillegg til disse kvalitetene er det viktig å uttrykke hvilket tidspunkt som er passende. utrykk gjerne at du er takknemlig for at dem setter av tid til deg. Under samtalen er det lurt å være interessert i dem som person og deres sosiale liv.

Modul nr. 6 – Professional Story Prototyping

Under samtalen er det viktig at du opptrer profesjonelt. Som for eksempel når du skal presentere deg selv, er det viktig å tenke på hva som er relevant å fortelle. Det kan for eksempel være

 • Hvem er du?
 • Ferdigheter og interesser du har
 • Din profesjonelle vekst
 • Hva er formålet ditt med denne samtalen?
 • Hvor er du den dag idag?

Modul nr. 7 – Research

Under denne modulen handler det om de forberedelsene du gjør før du skal inn i en samtale med en mentor. Noe som kan være lurt er å finne ut litt om din mentor på forhånd. Det finnes tre ulike spørsmålskategorier du kan benytte deg av for å finne ut av mentorens reise:

 • The main question: Spørsmålet handler om hvordan man endte opp der man er idag.
 • The second question: Dette spørsmålet handler om arbeidet mentoren gjør idag.
 • The third question: Etter samtalen bør spørre om mentoren kan komme med noen tips og triks.

Modul nr.8 – Relationship

Når du har vært i kontakt med din mentor er det viktig at du opprettholder denne kontakten. Det er viktig at dere skaper en relasjon over tid slik at man har en trygg støttespiller. opprettholder du og bygger videre på relasjonen øker dette tilliten dere har til hverandre. Det er også viktig å vise takknemlighet underveis.

Oppsummering

Selv har jeg ikke vært i kontakt med en mentor eller prøvd å skaffe en. Jeg ser likevel på det som nyttig og kunne tenke meg det i fremtiden. jeg tror det er lurt å ha en person som har gått igjennom det du selv er på veg til å gå igjennom slik at du kan få litt veiledning, tips og triks, Jeg tror det å ha en mentor er verdifullt for både deg og mentoren selv.

Litteraturliste:

https://first-round.teachable.com/courses/

Reedsy.com. «Point of view» Hentet fra: https://blog.reedsy.com/guide/point-of-view/

Én kommentar til «Hvordan skaffe seg en relevant mentor?»

 1. Hei Helene:)

  Dette var et bra innlegg. Du starter veldig fint med en konkret og informerende innledning, som gjør meg nysgjerrig på innlegget ditt. Jeg synes også innlegget er oversiktlig, og du skriver veldig bra, slik at jeg forstår konseptet.

  Du kan gjerne forsøke å selge inn konseptet enda mer i oppsummeringen og oppfordre leserne dine til å gjennomføre kurset selv, ved å eksempelvis legge ved en hyperlink til kurset i konklusjonen (bare små tips fra meg).

  Stå på, bra jobbet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *