Revolusjonerende teknologi

Hei igjen! i dag skal jeg skrive litt om hva jeg har funnet interessant ved de seneste forelesningene med digital markedsføring. Tidligere har jeg skrevet litt om kunstig intelligens og hvilke sosiale konsekvenser det bærer med seg – både positivt og negativt. I dag skal jeg skrive litt om 3D print, AR og VR teknologi.

Det vi er mest vandt til av printing er 2D print på ark. Nå er det også mulig å printe i 3D. Denne type print er nyttig dersom en del eller produkt har svært kompleks form. Det er egnet for rask produksjon. En 3D printer kan printe ferdig et produkt uten behov for ytteligere sammenstilling.

Hvordan foregår denne prosessen? Først lages det en detaljert CAD-fil som importeres til 3D-printerens software. Denne programvaren analyserer CAD-tegningen og deler den ned i ultratynne tverrsnittslag. En ingeniør vil analysere objektet som skal skrives ut og bestemme hvor delen trenger støtte struktur for å bli skrevet ut slik at strukturen kan forbli stabil. Dette tilleggsmaterialet fjernes senere i etter selve print-prosessen. Skriverhodene er laserstyrt og bygger gradvis opp gjenstanden ved å jobbe langs de tynne tverrsnittene som er generert av programvaren. Et bredt spekter av materialer er tilgjengelige, og på materialfronten øker tilbudet hele tiden etter hvert som teknologien blir mer avansert. ( Kilde )

gray 3D printer

Foto: https://unsplash.com/photos

Printeren kan for eksempel brukes til å printe mekaniske deler. Konsekvnser av denne type printing er at kvaliteten på produktene mest sannsynelig vil være gnaske dårlig, men bli bedre jo mer det blir tatt i bruk. 3D printing, på samme måte som kunstig intelligens, kan skal arbeidsledighet. Dersom denne 3D printingen blir såppass mye brukt at arbeidere ikke lenger trenger å skape samme produkt, vil det ikke være vits å ha folk i arbeid. I tillegg til dette er det tenkelig at 3D prinitngen vil være raskere og mer effektiv i prosessen mot et 3D produkt.

Spill og underholdning er det VR og AR er blitt brukt mye til, og som folk kjenner til mest hittil.

VR står for virtual reality, det vil si virtuell virkelighet. VR går ut på å erstatte så mange sanseinntrykk som mulig med virtuelle, digitale inntrykk. Mange har hørt om VR-briller, et verktøy som brukes i spill. Det ggir en følelse av at du er inne i spillet. Utenom spill brukes det også av for operative yrker, i militæret for eksempel. Det er store muligheter for bruk av VR og AR-teknologi i Forsvaret. På sikt kan det brukes til ferdighetstrening på mange områder. ­Man kan øve på alt fra å skifte belter på en stridsvogn til å bruke våpensystemer, sier Knut Henrik Aas. (kilde)

man in green and brown camouflage uniform
Foto: https://unsplash.com/photo

AR står for augmented reality, ofte kalt utvidet virkelighet på norsk. Her erstatter man ikke alle synsinntrykk, men legger et lag med digitalt tilleggsinnhold oppå et bilde, gjerne levert direkte fra et kamera. Når «Pokémon Go» plasserer en Pokémon foran deg på skjermen, er det AR, det samme er filtrene i Snapchat. Rute-appen «Entur» bruker også AR for å vise deg hvor bussholdeplasser er i forhold til omgivelsene dine. Ikea bruker AR for å la deg prøveplassere møbler i stuen din med mobilen. (Kilde)

AR og VR gjør det mulig å lære, trene og øve på helt nye måter. Det gjør det mulig å kunne se ting som ikke er der. Vsualisere og oppleve ting som ikke er der. Det effektiviserer hverdagen vår. AR og VR er i utvikling og det blir stadig tatt mer i bruk av bedrifter. Det er et hjelpmiddel og et hverktøy som åpner mange nye dører.

Kilder: Zoom forelesninger av Arne Krokan i valgfaget “digital markedsføring” ved Høyskolen Kristiania 

forsvaretsforum.no/vr-soldaten/101833

unsplash.com/photos/NDH0hL313VY

unsplash.com/photos/EFbGBLuyiK4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *