Plattformtjenester

Vi har nå hatt en del forelesninger i emnet digital markedsføring på Høyskolen kirstiania. Vi er nå kommet inn på et tema i forelesningene med Arne Krokan, hvor vi har fått i oppgave å skrive om en plattformtjeneste. Jeg har valgt tjenesten «Vipps», som de fleste er kjent med.

Men først, hva er en plattformtjeneste?

Det er en digital plattform som blir mer og mer tatt i bruk. Det er blitt mer populært blant bedrifter. Det er en måte bedrifter kan nå ut til kunder. Plattformen binder sammen forbrukere med selgere. plattformen gjør det mulig at transaskjoner kan skje mellom to uavhengige ledd, eksempler forbrukere og leverandører. Plattformer som forretningsmodell er godt egnet som en del av et økosystem, og de ulike plattformene påvirker gjerne hverandre (https://estudie.no/digital-plattform/). 

Vipps er en plattform tjeneste som skjer digitalt. Vipps er en pengeoverføring og betalingstjeneste. Det gjør det effektivt å overføre pengene, de kommer så og si inn med en gang du trykker send. Vipps kobler sammen de forskjellige bankene og aktørene med forbrukerne. Det er også mulig å betale regninger raskt og enkelt.

black iphone 5 on black computer keyboard
Foto: https://unsplash.com/photos

På SNL vises det til at Vipps ble raskt den dominerende mobile betalingsløsningen i Norge, med om lag 2,5 millioner brukere etter to år. Jeg og alle jeg kjenner bruker og har brukt vipps i flere år. Det er sjeldent jeg logger meg inn på nettbanken for å overføre penger, det går for det meste gjennom Vipps.

Det som er så bra med vipps er at alle, uavhengig av hvilken bank du har, kan bruke appen. Vipps har samlet alle bankene og gjort det mulig for alle å overføre penger til hverandre på et blunk. Vipps kom på banen på en godt tidspunkt, det var ikke en lignenede funksjon i Norge på den tiden. Det gjorde betaling av regninger veldig mye enklere. Nå har også butikker tatt i bruk vipps. Spesielt nå under Covid-19 har flere burikker gjort det mulig å vippse butikken. Du trenger ikke elnger et bankkort for å handle i butikker.

Ønsker du å benytte deg av denne tjenesten er det kun noen enkle steg du må gjennom for å kunne overføre som du ønsker.

  1. Last ned appen fra App Store (iPhone) eller Google Play (Android)
  2. Åpne Vipps
  3. Velg Registrer deg
  4. Følg stegene i appen

Telefonen vil gi deg muligheten til å koble seg opp til kontaktene du har på movilen din, da kan du enkelt søke opp navnet til personen du ønsker å vippse. Når du har koblet den opp mot nettbanken din kan du også godkjenne fakturaer raskt og enkelt. Da vil betalingen skje automatisk etter godkjenning fra deg.

Vipps har skapt en unik plattformtjeneste. De har oppnådd stor markedsposisjon siden de startet opp. De har samarbeid med mange bankaktører noe som gjør det mulig for alle å bruke den, det er nok derfor den også er blitt så populær. Den er enkel å forstå og bruke. Det kan tenkes at det er vanskelig å utkonkurrere vipps, så langt som de er kommet nå. Det er ingen jeg vet om som ikke har vipps på sin telefon i dag, av den yngre generasjonen.

Zoom forelesninger av Arne Krokan i valgfaget “digital markedsføring” ved Høyskolen Kristiania 

unsplash.com/phohttps://unsplash.com/photos/eb1cgnNIazItos(åpnes i en ny fane)

 SNL

 Estudie

Arne Krokan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *