Kunstig intelligens

08.01 hadde Arne Krokan forelesning om kunstig intelligens. Jeg skal skrive litt om det her i mitt tredje blogginnlegg. Jeg vil først introdusere dere for hva kunstig intelligens er og videre litt om hva Arne krokan fortalte under forelesningen.  

Det er ganske vanskelig å finne en helt konkret definisjon på kunstig intelligens. Det kan være mindre kompliserte maskiner og algoritmer. Det er forholdet mellom teknologi og mennesket. Kunstig intelligens møter vi på mange arenaer i samfunnet. Chatbot er noe mange har prøvd hos for eksempel kundeservice. Her kan det være vanskelig å skille mellom chatbot og menneske ut ifra hvor bra chatboten er. Denne type intelligens kan man finne i hverdagshjelpemidler og mer komplekse variasjoner. 

programming language codes
Foto: https://unsplash.com/photos

Dersom man spør forskere på hva kunstig intelligens er så er det mange som ikke vet. Howard Gardener er en professor som har skrevet en bok hvor han tar for seg Gardeners 8 intelligenser. Det er flere ulike intelligenser. Noen er flinke til å forstå andre, noen er flinke til å forstå seg selv – selvinnsikt. Noen er fantastiske på å formidle ting med kroppen sin eller visuelt – gjennom foto, musikk eller dans. Mange kan være gode til å forstå tegn i naturen, som andre ikke forstår.   

Kunstig intelligens er blitt fremvist i flere år i form av film. Det er blitt dramatisert i form av skrekkhistorier. Den kunstige intelligensen vi er kjent med i dag er de enkle verktøyene vi bruker. Det kan være alt fra Siri på din Iphone, google-home og chatboter du møter ved kundeservice.  

Vi skal se litt på hva som er mest brukt innenfor kunstig intelligens, det er maskinlæring. Her trener man en maskin til å forstå noe. Man lærer opp et program til å lære av sine egne feil. Man trener for eksempel en maskin til å komme seg fra A-B. Så feiler gjerne maskinen, helt til den gjør rett. Dermed vil ikke maskinen gjøre samme feil igjen. Maskinen lærer av erfaring.

Kunstig intelligens har gjort hverdagen mer effektiv, men det er også negative sider ved det. Kunstig intelligens kan ta fra oss menneskelige jobber. Eksempel på dette kan være selvbetjening i dagligvarebutikker. Mennesker mister jobber til roboter som kan gjøre jobben raskere og mer oversiktlig.  

white robot
Foto: https://unsplash.com/photos

Kunstig intelligens ble omtalt av Alan Turning først. Han skapte en maskin som selv klarte å forstå Tyskernes koder under andre verdenskrig. På denne måten så samfunnet, og da spesielt det militære hvor effektivt og nyttig denne typen verktøy er. Nå blir det mer og mer vanlig og hvert enkelt individ tar i bruk kunstig intelligens uten å selv være klar over det.  

Det skumle med kunstig intelligens, som mange også kanskje kan kjenne seg igjen i, er tanken på om maskiner/ roboter kan begynne å tenke selv. Dersom de kan tenke lengere enn mennesket selv kan det være mye vi mennesker kan lære, men også lett å miste kontroll. Alan Turning sa: det vi ønsker er en maskin som kan lære av erfaring

Kilder

 Zoom forelesninger av Arne Krokan i valgfaget “digital markedsføring” ved Høyskolen Kristiania 

unsplash.com/photos/466ENaLuhLY¨

unsplash.com/photos/MECKPoKJYjM

Én kommentar til «Kunstig intelligens»

  1. Hei,

    en påminnelse fra meg. Jeg kom tilfeldigvis over bloggen din, og ser at du har skrevet flere innlegg, uten å legge disse inn i studentoversikten i Google Sheet, slik vi har informert om tidligere 🙂 For å få kommentar på bloggen, samt at du kan vise til at du leverer innlegg i tide, så må dette legges inn der. Dersom man har tekniske problemer med blogg eller tidsfrister, så er det viktig at dette gis beskjed om til enten oss eller foreleserne, da blogginnleggene er obligatorisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *